Keresés a blogban és máshol

2012. január 22., vasárnap

tabula rasa (Go forth! Your life is your life)

... Néha száműzetnek részletek. Ez itt alább, a függvénytáblázat II.-ben szerepelt eredetileg :

... mert így csak keserű leszel. És nyomorítod azokat, akik körülvesznek. A választottak elmehetnek, de nagyon jól tudod, hogy néhánynak tovább kell nézni sanyarú arcodat.
Az élet olyan, amilyen. Lehet tenni ellene és néha nem lehet. De mindig meg kell próbálni. És furcsa módon, a próbálkozást össze kell egyeztetni azzal a gondolattal, hogy ha nem érinted a börtön falát (korlát, kerítés, szabályok), akkor szabad vagy. Ma, mit sem mond az a kijelentés, hogy a szabadság annyi, hogy 10 (pm) órakor lefeküdhetsz aludni. De helyezd a környezetébe a mondatot, amikor keletkezett - II. világháború - és rögtön megérted.
Mindenki óriási dolgokat hajszol, nagy álmok után vetődik. Állandóan az eget lesi, miközben tiporja a több ezer apróságot, amitől sokkal, de sokkal jobb élete lehetne. Nem azt mondom, hogy könnyebb, de jobb. És ha az apróságokon olykor elmosolyodsz és kisimul az arcod, az a melletted állóknak is ragyog. Elismerem, egy kimondhatatlan hosszú számsor a bankszámlán jól jönne. De nem valószínű, hogy az égilakók megadják.
De ülhetsz cimborákkal a fövenyen, és élvezheted, hogy van köztük olyan, aki életében nem dobott még maga mögé poharat és most itt, megteheti. Reggel majd összeszeded - senkinek se kell tudni róla, hogy adtál egy apróságot, ami a másiknak ott, akkor, maga volt az aprócska fény... ( vö.:narrátor) A kormos, horpadt bográcsban minden kaja királyi, ha megfelelő emberekkel ülsz mellé. És sorolhatnám, de nem fogom... Rajtad áll.

Meglehet, ez egy reklám film. És színez. De ott a rajz alatta - narrátor. Elég, ha az első sorát érted: "Your life is your life." (Az életed az életed.) Utána csak képek, narrátor hang és zene. Mert előre élsz, visszafelé nem megy. Szóval jól gondold át, hogy is teszed. Nézd a képeket -apróságok gyűjteménye - halld hozzá a zenét. (Könnyű sóhaj, sirály lebegés...) végy nagy levegőt, mint ők, ott a kocsiban, tengerben, hegytetőn... Go forth! (az életed az életed, ne botorkálj vakon, valahol vannak kis fények, kicsik, de átjárják a sötétséget, az istenek adnak lehetőséget, ismerj rá és élj vele, a halált nem győzheted, de cselezd ki olykor, tanulj, élj, növeld a kis fényeket, az életed az életed, ....)


mobilon



***
remark

klip: Go forth! - Indulj hát! (Levi Strauss & Co., 1853), 2009
adaptáció: film adaptáció (Levi's Legacy), az eredeti film rendezője: Ralf Schmerberg
kísérőzene: anjos (Julianna Barwick, Florine, 2009)
vers: The laughing heart - A nevető szív (Charles Bukowski, US, 1920-1994)
narrátor: Tom Waits

your life is your life
don't let it be clubbed into dank submission.
be on the watch.
there are ways out.
there is a light somewhere.
it may not be much light but
it beats the darkness.
be on the watch.
the gods will offer you chances.
know them.
take them.
you can't beat death but
you can beat death in life, sometimes.
and the more often you learn to do it,
the more light there will be.
your life is your life.
know it while you have it.
you are marvelous
the gods wait to delight
in you.






tábla-I. tábla -II. tábla-III. tábla-IV. tábla-V



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése