Keresés a blogban és máshol

2012. január 28., szombat

függvénytáblázat V. - körző


Ha lekapkodsz a polcról könyveket és beleolvasol, akkor láthatod: a korok, magukhoz igazítják az embereket. Aztán egyszer eljön az idő, amikor az emberek igazítanak a koron. Akkor beszélnek (írnak) már olyanról is, amiről addig nem.
Van aki halad és van aki lemarad. Nem kell holnap annak lennie, ami tegnap volt. Mindig is azt véltem, hogy az életet élvezni kell – mert egy van belőle -, ezért nyomós ok kell arra, hogy miért ne változzanak a dolgok, vagy, hogy miért ne tudjunk dolgokat.
Ha valamit helyesnek vélsz és az neked megfelel, távolról sem azt jelenti, hogy másnak úgy jó, azt pedig végképp nem, hogy neki is azt kell csinálni. A tudatlanság pedig nem mentség. Állapot. Hogy tartós vagy sem – az sok mindentől függ. Az „istennek nem tetsző” kijelentéssel pedig mindig is bajom volt. Először is az, hogy ha nem tetszik neki valami, akkor szóljon nekem (vagy törölje a fejemből a dolgot). Másodszor pedig azért mégis csak furcsa, hogy mindig egy bizonyos embercsoporton keresztül tolmácsolódik nekem a véleménye. Ahol szinte állandóan kiderül, hogy tulajdonképpen ez az embercsoport eldöntötte - vagy a szószólójuk -, (hogy ráérésből, irigységből foglalkoznak-e másokkal ezt nem tudom) ez nem helyes. Ha nekik nem helyes, ne tegyék...
(...)
Sokat tűnődtem már azon, mennyivel könnyebb lenne mindenkinek, ha néha beszélnénk. Mert két ember közötti dolgokban az egyik mindig tudja a választ, vagy legalábbis képes megfogalmazni a problémát.
Amikor a ’ vállalatokkal ’ foglalkoztam, a nyilvánosháznál el kellett tűnődnöm azon, hogy ki miért megy be és legfőképp azon, ki miért nem megy be, pedig be akar(t). Ez a téma sokfelé elvitt. Eszembe jutott a rég hallott mondat: ’bekaphatják és kinyalhatják … választhatnak’. De mi az oka, ha nem akarják? Az utóbbival egyszerű: fürödj rendesen. Az előbbit pedig gondold végig. Ez se nehéz, rossz ízű dolgot senki nem akar a szájába.
Gondolj bele, vajon mennyire másképp (egyszerűbben) alakulnak azok az ’éjszakák’, ha valakinek van annyi esze, hogy ezt annak idején szóbahozza? Ha pedig megvan a probléma, akkor megtalálható a válasz.
"A fekete retek és a fokhagyma kellemetlenné teszi az ízét és az illatát is.
A vörös papaya simítja az ízét, a mangó egzotikus ízt csempész bele és így tesznek a citrusfélék is (narancs, citrom, lime), ha a héjukból is eszel keveset.
A spárga rontja az ízét, ahogy a zöldségek közül a karalábé és a zeller is.
A hagymaféléktől robosztusabb ízű lesz.
Az uborka és kicsit a cékla és a torma csökkenti a folyékonyságát.
A sárgadinnye és az ananász mind az ízére, mind az illatára felettébb jótékony hatást gyakorol.
A cigaretta és alkohol hazavágja és a gapefruittól is keserű lesz."

Csak így kapásból ennyi. Miért ne lehetne javítani a dolgokon? Csak egy kis időt kell rászánni: kis kutakodás után ez mind megtalálható a világban. És persze még nagyon-nagyon sok minden…



tábla-II. tábla-IV. tábla-VII. tábla-VIII. tábla-IX.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése