Keresés a blogban és máshol

2012. február 29., szerda

parkoló




Könnyen megeshet, hogy rosszul látom a dolgokat és a Föld nevű intézetben én is a gondozottak népes táborát erősítem.  De ezzel nincs sok tennivaló. Akár így, akár úgy van, abból kell kihozni a legjobbat, amink van. "...ha már a pokol felé tartok, élvezni akarom az utat." (Meyer, Stephenie).
Ami pedig az utazást illeti, kevés dolgot utálok annyira, mint ha valaki az utazás végén átkozza az utat visszafelé. Ez nagyon földműves dolog.
A kimondással kapcsolatosan pedig kénytelen voltam arra az álláspontra helyezkedni, hogy az emberek majd kinyögik amit akarnak, maguktól. Roppant egyszerű dologra lettem figyelmes: a kérdések egyenes arányba növelik a hazugságot. Ha valaki magától beszél, akkor van rá esély: valamivel több igazságot tol ki a száján. Hogy általában ezt későn teszik? Hát, van hely a klubban.
Persze nem csak erről van szó; könnyű kifigyelni, hogy az emberek gyakran nem arra válaszolnak, amit kérdeztél, hanem amire szerintük gondoltál – régóta állítom, hogy a kódolás ide-oda rossz ötlet. Ráadásképp minden embernek vannak olyan gondolatai, amelyek önmaga számára kikerülhetetlenek. Ez így már rögtön más. Ha még azt is belevesszük, hogy esetleg egy régebben feltett kérdésre válaszolnak most, vagy még egy el se hangzottra... – ez meg egészen messze visz… egyszóval a hazudik szóval nem árt óvatosan dobálózni.

Tegyük fel, valaminek a megállapításához 10 dolgot kell tudni. Normáliséknak ebből 9-10 infónak meg kell lenni, hogy jó döntést hozzanak. Aki 6-7 infóból jó eredményre jut, az intelligens. Akinek 4-5 infó elég, annak baromi jó intuíciója van. Az élettapasztalat úgy 8 körül áll.
A 9-10-es klub nem szeresse a többieket. A 8-asok ezzel nem foglalkoznak. Amikor pedig a 9-10-es klub tagjai berágnak és majd ők megmutatják, akkor születik a címeres ökör.
Roppant mód okosnak látszik az ember (raszta haj és bölcsészdiploma előny...) –egy ideig – ha megfelelő arcot vágva, beszélgetés közben ilyen eszméletlen igazságokat nyilatkoztat ki: „Merőlegesek ma a falak.” Vagy ha mondanak neki valamit, arra mindig azt mondja: „Tudom”. A felháborodásra pedig kedvesen elmagyarázza, hogy te mondtál nekem valamit és én utánamondtam, hogy tudom, tehát logikailag tök igazam van. Ettől először csak a többiek talpa szorul ökölbe, aztán pedig kiosztódik nekünk a címke: seggfej.

A hazugság sosem önmagáért van – illetve akkor már rosszindulat vagy más a neve. Mindig van oka. Ez az ok ott lakik a dolgozóban. Valaki hazudhat azért, mert meg akar gazdulni(és lássuk be, van némi blazírt humor abban: hogy egy új láncért hazudni - merhogy arany vagy vas, az a lánc lényegéből fakadóan teljesen mindegy, nem?), vagy fecseghet azért hülyeséget, mert elhanyagolt – mármint mentálisan – és figyelmet követel, és ragozhatnánk.  De saját magából jön. Valahol mindig ott az ok. Ezért talán ennek a főbb lényegét kellene elkapni, hogy megértsük. Eltelt némi idő, amíg kifigyeltem, vannak helyzetek, amikor az ember nem képes önmagán kívül mást adni – bizonyos időtartományon túl persze: alvás, kaja, játék, munka, szex. Ha valamely kettő helyzetben fel tudod mérni – nem tíz percre gondoltam, de nem is feltétlen vagy mindenáron nagy tudományosságra – akkor a többi ugorható. És ott van Ő. Ha boldogulsz ezzel, akkor már ki is vonhatod a képletből a hazugságot. Már nem is számít. Elméletileg. Mert ugye sose azon akadunk ki, hogy valaki másnak hazudik.
De egy dolgot nagyon megszívlelendőnek tartok; bármit is tudsz vagy vélsz látni, bármi is az ok, jelen múlt vagy épp ostobán jövő, amit elővezetsz, ne akarj senkit megváltoztatni. Többe fog kerülni, mint ahogy azt valaha is álmodnád...
Mert sikerülni fog, ez nem is kétséges.
A probléma máshol lesz: ha valakit változtatsz - vagy rákényszeríted -, az idővel nem önmaga... aki nem önmaga, azt nevezhetnénk mondjuk szörnyetegnek(?)... a folytatást, a következményeket pedig már tudnod kell.


pihenő futás terasz ie.1432 alkony

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése