Keresés a blogban és máshol

2012. február 11., szombat

calibre - ebook - kindle - OCR - VII.


Nem feltétlenül kell a könyvespolcon vonalzóval és szögmérővel rendet tartani a könyvek között, de szerintem senki sem tartja csak úgy feldobálva a könyveit. Ha hirtelen szüksége van valamire, akkor ez gondot fog okozni. A látványról nem is beszélve.
A számítógépen sem árt rendet tartani. Sokkal egyszerűbb kiigazodni, gyorsan meg lehet találni a dolgainkat. És nem utolsó szempont az sem, hogy ha egyszer rászánjuk az időt, és tisztességesen utána nézünk egy szerző nevének, akkor egyszerűbb lesz később például megtalálni egy másik könyvét, vagy ha épp valahol hivatkozunk rá akkor megfelelően írjuk/másoljuk le.
A kész könyvfájlokat vagy gondosan, vagy felületesen készítették el. De még gondos munkánál is előfordulhat egy gépelési hiba vagy más tévedés. Ezért ellenőrzés nélkül ne vegyük helyesnek a metaadatokat. Ahogy haladunk előre és egyre több könyvvel etetjük a calibrét úgy lesz könnyebb dolgunk, mert bizonyos már bevitt adatok legördülő listában választhatók lesznek.
Ha a wordben nem csak a mentés gombot használod egy dokumentum elkészítése után – de ez egyéb programokra is igaz -, akkor minden bizonnyal tudod, hogy az elkészült dokumentumot meg lehet tűzdelni adatokkal. Lentebb láthatod a word egy aktuális fájljának információs/tulajdonságok lapját. Változtatható, tölthető. A jobb oldalon látott adatokat használja a calibre, ha egy worddel készített könyv fájlt olvastatsz be vele. (Természetesen nem mindegyik adat releváns.)




Ha a calibrével beolvastál egy könyvet, célszerű, ha a következő lépésed a metadatok szerkesztése ikon választása lesz. Az ikonra kattintva, a kijelölt könyv metaadat ablaka ugrik eléd.

A metaadat ablak




A cél az, hogy átlátható, kereshető legyen a könyv állomány:





Cím és a szerző nem igényel magyarázatot.
Sorozatnál megadhatsz sorozat nevet a beolvasott könyvhöz. A későbbiekben legördíthetővé válik. A sorszám automatikusan ugrik a következő számra, ha a sorozatba új könyvet viszel be. A sorrend nem számít, mert a számozást át tudod változtatni, tehát mindegy hogy nem sorrendben haladsz. Feljebb láthatod, hogy a „Tíz év múlva” című Dumas könyv címeit úgy adtam meg, hogy szám van mögöttük: „Tíz év múlva 1”. Az olvasón semmire sem mennék az egymás alatt sorakozó 5 hasonló nevű könyv nevével. (Az olvasóra célszerű a calibrével felrakni és onnan letörölni a könyveket.) Erre később visszatérünk, mert van mód a sorozat info átküldésére. De itt most ne bonyolítsuk.

ISBN – a legcélszerűbb módja egy könyv adatai lekérésének. (Ez csak akkor fog működni, ha a calibre kommunikálni tud az interneten a megfelelő szerverekkel.)
Az ISBN 13 vagy 2007 előtt 10 számjegyű. Ebben ellenőrző számok, származó ország/nyelv, könyvkiadó, könyv azonosítója  szerepel. Minden könyvnek egyedi ISBN száma van. Ha újra kiadták, akkor a száma is új lesz (kivéve az utánnyomást). Egy nevezett könyv ISBN számaira ezért lehetséges, hogy eltérő adatok kerülnek elő.
Ha megadod a calibrének az ISBN számot (nem csak ISBN szám adható meg), akkor a „metaadatok letöltése” ikonra kattintva, a calibre megkísérli letölteni az adatokat. Hogy milyen adatokat keressen és töltsön le, azt itt szabályozhatod: (metaletöltés melletti kis fogaskerék ikonra kattintva)



A helyesen bevitt ISBN esetén a kitöltési mező háttere zöldre vált. A magyar nyelvű könyvek esetén is jelzi a helyes ISBN számot, de adatokat ritkán talál. A keresők (google, stb.) viszont megtalálják ISBN szám alapján a könyveket valamelyik bolt hálózatban vagy kiadónál, így a megfelelő adatokat át tudod pötyögni.
Értékelés és címkék ugyan olyan, mint a zeneszámoknál használatos.
Borító. A calibre egy könyv beolvasása után a metaadatok között keresi a borító képét. Ha nem találja és bele tud nézni a könyvfájlba, akkor az első oldalból készít borító képet.


A txt fájllal nem jut eredményre a calibre. Abban nincs megfelelő információ.









A pdf fájllal már boldogulna, csak a készítő valamiért nem tartotta fontosnak, hogy az első oldalra beemelje a könyv borítójának képét. Ettől függetlenül borítónak az első oldal jelenik meg.


















Ha kép az első oldal, vagy rendelkezésre áll a fájl adataiban, vagy ha te kicseréled, akkor viszont elfogadható lesz.









(Ha a borító létrehozása gombra kattintasz a metadatok ablakban, akkor a calibre a könyv címéből  a szerzőből és egy sablon képből hoz létre borítót.) 

A metaadatok ablakban vagy sikerrel le lehet tölteni ISBN szám alapján a borítót (a szám viszont konkrét könyvre vonatkozik), vagy keresel neked megfelelő képet az interneten (vagy beszkenneled) és a tallózás gombbal hozzáadod a könyv adataihoz.
A könyvolvasók arra valók amire. A legújabb Kindlékről most nem beszélve, a többin két esetben, kétféleképpen láthatod a borítóképet (– feltéve, ha a kindle nincs megerőszakolva).
Így, a metaadatokból - a könyvvel kapcsolatos feladatok válogatása közben.


És így, abban az esetben, ha a borító a könyvfájl első oldala.( Lehetne persze bárhanyadik, de annak nincs túl sok értelme.)


A calibre a metaadatokat - a munkakönyvtárában - egy külön fájlban tárolja a megfelelő könyv(ek) mellett. A borítóképet is oda menti. Ha nem calibrével tolod át az olvasóra a könyvet, akkor nem fogsz képet látni róla – értelemszerűen kivéve, ha a kép a könyvfájlban az első oldalon van, vagy pedig egy olyan ebook fájlt töltesz rá, ami tartalmazza a megfelelő adatokat.



IV. V. VI. VIII. IX.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése