Keresés a blogban és máshol

2012. február 4., szombat

calibre - kindle - ebook - OCR - V.


Valahonnan szert tettél egy e-könyv fájlra. Nagyjából háromfelé csoportosíthatjuk. (Azt tételezzük fel, hogy a fájlok rendbe vannak szedve.)
·         Olyan, ami már tökéletes az olvasódra – a megfelelő olvasóra. Kiterjesztésileg változatos a lehetőség: mobi, azw, cbc, chm, djv, epub, fbz, lmp, lit, lrf, mpb, pdb, pobi, prc, snb, tan, tpt, zbf és nem sorolnám.
·         pdf típusú fájl, ami bárminek tökéletes kiindulási alapját képezheti. Ezekkel gyakorlatilag bármit tehetsz majd, ez elsősorban a rendelkezésre álló szoftverektől és tőled függ. A pdf fájloknak több fajtája van, de induljunk ki abból, hogy egy általános, a célnak megfelelő áll rendelkezésre.
·         valamilyen szöveges fájl - txt, rtf, doc -, ami megfelelő módon szintén rendbe van szedve, ezeken majd változtatni kell és tudjuk róla, hogy fapadosból csak hasonló szintet lehet elérni.

Ezzel a fájllal kezdeni kéne valamit. Nem ártana áttolni az olvasóra, információkat kellene hozzácsatolni és valahogyan rendbe szedve kellene tartani a számítógépen (vagy épp külső/egyéb tárhelyen/meghajtón). Ne feledd el, hogy az olvasókhoz kitalált, gyártó specifikus kiterjesztéseket nagy hatásfokkal, csak kifejezetten arra szolgáló programmal lehet megpiszkálni – ezért azokat külön be lehet szerezni. Ezekben eleve rögzített szabályok vezérlik az átalakításokat például csak sorkizárt lehet a szöveg, vagy épp kötelezően minden fejezet új oldalra kerüljön. De ebbe ne mélyedjünk bele. Az ’mezei’ szoftverek – mint például a Calibre is – csak az általános formák között biztosít átváltási lehetőséget.
Sokan, sokféle szoftverre esküsznek, én a Calibre nevű programot használom. Nagyszerűen rendet lehet vele tartani és ha normálisan elkészített fájlokkal eteted meg, akkor viszonylag elfogadhatóan konvertálni is képes, ráadásul bizonyos dolgokat javítani is lehet benne.

telepítési könyvtár
  
A feltelepítésről már ejtettünk szót. A calibre, ha nem vitted máshová, az alap (C) meghajtón a programok könyvtárba települ.









munka könyvtár










         A calibrének van  munkakönyvtára. Ezt, ha ráhagyod, akkor a telepítési helyen hozza létre. Ez nem túl bölcs dolog. Máshol kell kijelölni. A munka könyvtárban értelemszerűen csak a feldolgoztatott könyveket és a hozzá fűzött információkat tárolja. Ezt a könyvtárat később gond nélkül meg lehet mutatni a calibrénak mondjuk egy újratelepítés után.





tárolás

Ide emeli a könyv egy másolatát, itt jelenik meg a konvertált példány és itt tárolódnak a könyvhöz fűzött adatok, képek.





A calibrét elindítva, nagyjából ilyen menüsor fogad:



Észreveheted, hogy az ikonok mellett kis nyilacskák vannak, amelyek újabb menüt gördítenek eléd. Az ikonra kattintva egy előre meghatározott (alapértelmezett, amit később te is átállíthatsz) feladat hajtódik végre. A nyilacskákkal viszont választhatsz, hogy pontosan mit is szeretnél.

A Calibre telepítése közben már kérhettél magyar kezelő felületet. Ha ezt nem tetted, akkor a későbbiekben a menüsor végén látható fogaskerék ikonra (beállítások/preferences) kattintva (az ikon alapbeállítása: ’A calibre működésének beállítása’) vagy a nyilacskával lekért menüsorból ’ a calibre működésének beállítása’  -change calibre behaviour - sort választva a következőt látod:




Ott az Interface sorban a Look and feel (megjelenés) ikonra kattintva ide jutsz:






Itt a nyelv sorban az angol helyére görgesd a magyart. Utána keresd meg balra fönt a zölddé vált pipa jelet (apply) és kattints rá.








A zárójelben a nyelv választás sorában látod az újraindítási figyelmeztetést: requires restart – újra indítás szükséges. Ezért a zöld pipára katt után egy kis dialógus ablak megkérdezi, hogy újraindíthat-e. Nem a gépet, hanem a calibrét fogja újraindítani. Pár másodperc múlva a calibre újraindul, már magyarított felülettel. (Ha majd bóklászol a calibre beállításai és hangolásában, akkor több helyen látni fogd, hogy néhol angol maradt. )
Itt a beállítások között találod meg azt is, hogy az ikonok milyen fő feladatot hajtsanak végre, de a zavar megakadályozása érdekében, jobb ötlet, ha rászoksz a kicsi nyilakkal való választásra. Bárhol, bármit összekutyulsz, mindenhol visszatudod állítani az eredeti értékeket, ez azt opciót szinte minden beállítási lapon megtalálod.



mail küldése




II. III. IV. VI. VII.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése