Keresés a blogban és máshol

2012. február 10., péntek

calibre - ebook - kindle - OCR - VI.


A Calibrét elindítva, nagyjából ilyen látvány fogad, azzal a különbséggel, hogy a középső, táblázatos részen üres sorokat látsz. Azt a későbbiekben a beolvasott könyvek töltik ki.

 A felső sorban (menüsor) a színes ikonok segítségével könnyen tudsz majd dolgozni. Ne feledd, az ikonra magára kattintva egy kijelölt fő feladat hajtódik végre, a mellette lévő nyilacskákkal pontosíthatod, hogy mit szeretnél.
Balra, a későbbiekben, ha már tartalommal töltöd meg a calibrét, válogathatsz, szűrhetsz, kereshetsz – ehhez persze épeszű információkkal kell ellátni a beolvasott könyveket.
Középen látod a beolvasott könyveket. Ezt a táblázatos részt a beállításokban változtathatod, a téged érdeklő oszlopokat jeleníthetsz meg benne és esetleg színeket is rendelhetsz az oszlopokhoz.
Jobbra, miután középen rákattintasz egy könyv sorára (kijelölsz egy könyvet), akkor megjelenik róla pár információ. A borítója (erre majd még visszatérünk), a rendelkezésre álló kiterjesztései/formátumok, innen érheted el a tárolási mappáját (calibre munkakönyvtára), és itt jelenik meg a könyv leírása (megjegyzés) is.





Ha beolvastatsz egy könyvet, akkor a könyv borítója (a könyv első oldala,vagy jelzés helyette) alatt először csak a beolvasott formátum áll rendelkezésedre.






Ha a könyvet a calibrével konvertáltatod, akkor ott további formátumok jelennek meg és a munka könyvtárban az eredeti könyv fájl mellé lementődnek az új fájl-formátumok is. (Mielőtt a calibrébe beolvasott könyvvel bármit variálni kezdesz, előtte rendbe kell szedni a könyvről szóló információkat (metaadatok). Erre visszatérünk. Különben kaotikus állapotokat hozol létre. A munka könyvtárban is és az olvasón is.)
Ha egy könyvet megszereztél egy másik formátumban is és szeretnéd a már meglévő könyvedhez hozzáadni (a munkakönyvtárba semmit se másolj kézzel – total commander vagy ilyesmi – és onnan ne is törölj, a calibre megfelelő menüpontjait használd.). Akkor csak annyit kell tenned, hogy kijelölöd középen a megfelelő sort –kiválasztod a könyvet, amihez hozzá akarsz adni -, rákattintasz a kék körben fehér ’i’ betűs ikonra – metaadatok szerkesztése. Az ikon alapbeállítása: metadatok szerkesztése egyenként tehát biztos, hogy csak a kiválasztott sorban lévő könyvvel fog törődni.
Akkor a metaadatok szerkesztése ablakhoz jutsz (itt most csak egy részletét látod):

A négy ikon közötti területen találod az aktuális könyvről eddig rendelkezésre álló formátumokat. A kis piros könyv ikonra kattintva egy fájl hozzáadása ablakban keresheted meg a hozzá adni kívánt fájlt.
(A zöld ikon – újrahasznosítás jel, hulladék jel -törli a kijelölt könyv formátumot, óvatosan bánj vele.)


Számtalan dolgot töltünk le a netről. Legtöbbször halomba, a böngészők alapértelmezett letöltési könyvtárába. Ez nem túl jó megoldás. Több szempontból se.  A böngészők beállításában letöltési helyet mi is megadhatunk, de a böngészőt rávehetjük, hogy mindig kérdezze meg, hová töltse az épp aktuális fájlt. Így sokkal kényelmesebb a dolgunk és átláthatóbb a végeredmény. Épp ott tartunk, hogy a calibrébe olvassuk be az első könyvet. Ezt itt tehetjük meg: új könyv ikon.

 Ha a kis nyilacskára kattintunk, több lehetőséget kínál fel. Nem ragozom, olvasd el figyelmesen őket. Ha ömlesztve tartod a dolgaidat, akkor csak a kis nyilacska által felajánlott első lehetőséggel „könyvek hozzáadása egy mappából” tudsz élni. Azzal egyenként lehet könyveket beolvasni, aminél kiindulási alap, hogy a könyvek különbözőek. (A Calibre újabb verzióiban, ha beolvasáskor azt észleli, hogy a könyv – a könyv címe alapján - már feldolgozásra került valamikor, akkor kérdezősködni kezd, mit tegyen. Új könyvként bánjon vele, új formátumként mentse a régi könyv mellé.) A nyilacska által felajánlott többi változathoz, megfelelően el kell rámolni a fájljaidat. Logikus könyvtárszerkezetben:

e-könyvek (ekönyvek könyvtára)
       Stephanie Meyer (író)
                  Alkonyat (író könyve)
                       twilight.rtf   - a könyv egy változata
                        alkony.pd  - a könyv egy változata
                        marx_atőke.txt  - tévedésből ide rakott könyv
                  New Moon (az író következő könyve)
                       új hold.txt  - a könyv egy változata
                        new monn .mobi  - a könyv egy változata
      Zsoldos Péter (író)
                 A holtak nem vetnek árnyékot (író könyve)
                        aholtak.azw  - a könyv egy változata
                  Távoli tűz (az író következő könyve)
                        tavoli.epub  -  a könyv egy változata
                        tuztavoli.doc    - a könyv egy változata

A Calibre munka könyvtárában a fentihez hasonló szerkezetben, de már rendezve, javított fájlnevekkel, metatag kiegészítéssel és borítókép fájllal együtt találod a könyveket. Az, hogy pontosan milyen logika szerint csoportosít a calibre, a beállításokban változtatható. Alább az alapbeállításon létrehozott munkakönyvtár szerkezetét látod, szerző - könyv cím.














(A calibre a könyvek tartalmával sosem foglalkozik és általában a fájlok neve sem érdekli. A metaadatokra támaszkodik - a fájlok közül a leghasználhatóbb információt hordozót fogja kiválasztani. Fentebbi példában, az Alkonyatok közül a .pdf kiterjesztést  fogja választani. Azért, mert a rendelkezésre álló fájlok közt az hordozza a legtöbb információt,  akkor is, ha a készítő nem törődött az adatok rendbeszedésével. (Ha ott lenne mobi, prc, epub vagy azw fájl, akkor azokat venné alapnak.)  Ezért a fenti könyvtárból Marx A tőke könyvét lazán Alkonyatnak veszi.  A munka könyvtárban elrámolni viszont már úgy fog, ahogy te a metaadatokat kitöltöd. .) 
Ha nem jól választottál –ez máshol is igaz lesz – a calibre nekiáll a feladatnak, de abba fogja hagyni. Hibát jelez, de nem történik semmi katasztrófa. A hibákat a calibre tudja naplózni. Ez a könyvek konvertálásakor jól jön, erre majd visszatérünk.

Ha beolvastad az első könyvet, akkor középen kitöltődik a táblázatos rész egy (első) sora. És információk jelennek meg a könyvről. Ha a beolvasott fájl hordoz információkat, akkor értelmesen töltődik ki a táblázat sora, egyéb esetben badarságokat látsz benne. Ha a metaadatok szerkesztése ikonra kattintasz, akkor eléd kerül a metaadatok szerkésztése ablak. Alant ezt is láthatod. (A színes vonalak összefüggéseket jelölnek, erről később.)

( A Calibre szinte minden fájlformátumot elfogad – könyvekről beszélünk természetesen -, néha viszont a zip fájloknál vacakol. Ha egy zip fájlra azt írja, hogy üres, nincs benne értelmezhető tartalom, akkor csomagold ki kézzel (programmal) és a kicsomagolt könyv fájlt mutasd meg a calibrének. A calibre képes könyveket összefűzni. Néha a html formátumú könyvek fejezetenként vannak elkészítve. Ezt a calibre külön könyvenként olvassa be. Később össze lehet vele vonatni. Erről nem tudok egyebet előadni, mert én a html részeket másképp, előtte szoktam összevonni. Megelőzendő a dolgok kavarodását.)



Ha a calibre dolgozik, azt itt láthatod: (Calibre főablak, jobb alsó sarok) A kis küllő forog,és ha feladatok állnak sorban, akkor egy kicsi szám is megjelenik.



Ha a beolvasott könyv borítója alatt (a borító helyén először bármi más is lehet, nagy valószínűséggel a könyv első oldala), 

a rendelkezésre álló kiterjesztések valamelyikére kattintasz, egyszer, akkor a calibre kinyitja a könyvet olvasásra/szerkesztésre.

Itt most mindkét rendelkezésre álló formátum meg van nyitva. Az első (pdf) a calibre olvasójában, a második (txt) a jegyzettömbben.
A calibre olvasójában szabályozhatsz pár dolgot (bal oldal, függőleges ikon oszlop), de ez általánosságban az eléd került látványra és a könyv fájlban már készen lévő dolgokra vonatkozik. Ha a fájlon érdemi változtatást akarsz, akkor azt megfelelő módon arra alkalmas szerkesztőben kell megtenned. A jobb oldali jegyzettömbben megnyitott fájlt például itt, rögtön változtatni is tudod, mert a jegyzettömb alkalmas rá. Arra viszont ügyelj, hogy ha belenyúlsz a jegyzettömbbe és nem figyelsz, akkor a változtatások lementődnek - abba a fájlba, ami a calibre munka könyvtárában van.
Azt, hogy a calibre olvasóban, vagy külső program segítségével nyisson meg egy könyvet, itt tudod állítani:

Amit a jobb oldali ablakban bejelölsz, az olvasóban fog megnyílni.
Hogy a nem olvasóban nyíló fájlokat melyik más program fogja megnyitni, azt a számítógép egyéb beállítása fogja eldönteni. (Ezen az operációs rendszer beállításai között lehet módosítani. A fájl társítások megváltoztatása értelemszerűen nem csak a calibre, hanem minden egyéb programra hatással van.)


email

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése