Keresés a blogban és máshol

2013. október 28., hétfő

calibre - ebook - OCR - XIII.( - az Abbyy FineReader)

 OCR - Optical Character Recognition
 - optikai karakter-felismerő programok. Van belőlük jónéhány: Readiris, TypeReader, Tesseract, glmageReader, Puma.net, OnlineOCR.net, OCR Terminal, OCRonline.com, Acrobat X pro, Finereader, FreeOCR, Cuneiform OpenOCR, SimpleOCR, OneNote, Omnipage, Google Docs.

Egy beszkennelt vagy egyéb képalapú dokumentum szerkeszthetővé (változtathatóvá) tételéhez szükség van egy OCR programra. Az áruk negyedmilliótól az ingyenesig változik. Hogy melyik jobb? - nem tudom, például  az Acrobat X pro - úgy 210 ezer forintért - kiváló program, de a magyar nyelvhez nem való. Angolban penge, de a mi nyelvünkben viszonylag sokat téved.  Én az abbyy mellé pártoltam annak idején és ott ki is tartok. Nincs értelme cserélgetni. Főbb vonalakban amúgy is stimmelnek.



Az Abbyy - és még némelyik - komplex program. Sokat tudnak és kellően bonyolultak. És ha majd átlátod a működését akkor megérted, hogy bizonyos beállításokat előre meg kell adni és/vagy el kell dönteni. Menetközben ezek egy részét nem változtathatod. Ha FF színekben vagy, a félig beszkennelt könyv közepén fújhatod a color képet - ha már nem lapoztad át, ugye. De ha nagyjából ismered az abbyy-t, akkor tudod, hogy azért nincs veszve a színes kép sem... ilyen és hasonló dolgokhoz tisztában kell lenni azzal, mit tud és mire való az Abbyy FineReader. Amit már véss a fejedbe: az Abbyy-val külön kell mentetni a kimenetet (amit te eredménynek gondolsz) és a munkafolyamatot! És azt se feledd, hogy az Abbyy tanítása ott végződik, amint új karakterkészletre váltottál!
 És van még itt egyéb vonzat is. Ha mondjuk pdf-be akarod majd az eredményt, akkor rögtön fél tucat pdf-variáció közül kell választanod. Hogy jól dönts, ahhoz tudnod kell, melyik változat mit takar. De a Word-kimenetnél is döntened kell doc, docx, rtf, odt, txt között - itt pedig muszáj, hogy a Wordről legyen fogalmad. Azt sem árt tudni, hogy a SharePoint hálózati cserélő és otthonra nem való, értelme sincsen. És persze az is üdvös lenne, ha nem rögtön a "csináljunk ebookot fényképezőgéppel" témával kezdenél, azért pedig hálás lennék, ha a reguláris nyelvet egész addig hanyagolnád, míg eleget olvasol utána - nem az én emailjeimben -, hogy megértsd.
Ha jogtisztán van abbyy-d, akkor van hozzá kézikönyved. Ha csak úgy van, akkor van egy rohadt jó és baromira bonyolult(-nak látszó) programod, amivel semmire sem mégy. Az abbyy használatára nem tudlak emaileken keresztül megtanítani, nem megy. Ezért arra gondoltam - egy kissé ráunva az ezirányú levelezésre -, hogy olvashatóvá teszek itt száz-egynéhány oldalt, ami segítségedre lehet.
Ha csak úgy van Abbyy szoftvered, akkor elképzelhető, hogy nem minden porcikája működik. És tanácsos, hogy ezesetben pár funkcióját ne is használd. Az Abbyy ára egyébként úgy nagyjából 40 ezer forint körül jár. Az abbyy-ból kistesó/nagytesó és pdf transzformer is van.

Jó olvasgatást. Remélem hasznodra válik. Kérlek, ha a idézel tiszteld meg a szerzőt (aki nem én vagyok). Az Abbyy FineReader 11 kézikönyvének olvasásához kattints a képre.

abbyy - a dvd borítója

Olvass kedvedre, többször, de nyomatékosan kérlek, ne akard letölteni a fájlt. Ha esetleg nem beszélsz jól magyarul, és olvasni egyéb nyelven szeretnéd, írj, talán lesz megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése